Duguláselhárítás Budapesten és Pest-Megyében, hétvégén és ünnepnapokon is!

DIY

Duguláselhárítás házilag

Mosogató duguláselhárítás – házilag

MOSOGATÓ: A leggyakoribb dugulások egyike a mosogató lefolyócsövében keletkezik. Meleg, de már nem forrásban lévő vízzel időről-időre feloldható a csövet beszűkítő zsíros szennyeződés. Fontos: a mosogatót nem kell rögtön vegyszerekkel feltölteni, próbálkozzunk mással.

A szifon szétszedése – házilag

SZIFON: Ha a pumpálással nem sikerült elhárítani a dugulást, akkor a következő teendő a mosogató alatt található szifon szétszedése és alapos kimosása. A szifon összerakásánál ügyelni kell arra, hogy minden tömítés a helyére kerüljön, ellenkező esetben szivárog.

Pumpálás – házilag

PUMPA: A mosogatóhoz való pumpa alkalmazása alatt a túlfolyó nyílását és minden más esetleges nyílást be kell zárni, például a túlfolyó nyílásához szorított textil- vagy szivacsdarabbal, csak így képes a pumpálás vákuumot létrehozni. A nyomásváltakozás elmozdítja a szennyeződést, és így darabokban már képes lefolyni a dugulást okozó anyag. A pumpálás előtt vizet kell tölteni a mosogatóba.

Hagyományos házi szerek

HÁZI SZEREK: Előbb három kanál szódabikarbónát (ennek híján sütőport vagy sót) kell a lefolyóba önteni, erre következik két deciliter 20%-os ecet. Legalább 10 percnyi pezsgés után a lefolyó meleg, de már nem forrásban lévő vízzel kiöblítendő. A pezsgés során keletkező gázok azok, amik a szennyeződést mintegy „szétrobbantják”.

Csőgörény és spirál – duguláselhárításhoz

SPIRÁL: A nem túl költséges csőgörények, illetve spirálok, legalább 5 méteres hosszban. Ezt bele kell tolni a csőbe, és ott tekerni kell. Nagy károkat okozhat, ha nem óvatosan, kis erővel alkalmazzák, és fennáll az a veszély, hogy a szennyeződést még inkább tömöríti, mélyebbre tolja. A tekerés befelé, az óramutató járásával megegyezően, kifelé ellentétesen történik. Ha sikerült kissé átjárhatóvá tenni, akkor a feltöltődés veszélye nélkül önthető bele a majdnem forró víz a szennyeződések feloldására.

Vegyszerek – házilagos duguláselhárításhoz

VEGYSZER: Makacs szennyeződésnél egy lehetőség granulátumos duguláselhárító vegyszert a leírásnak megfelelő mennyiségben a lefolyóba rakni, vizet önteni rá a leírásban szereplő mennyiségben, majd várakozni. A duguláselhárító vegyszerek maró hatásúak, képesek az összes duguláshoz vezető szerves anyagdarabkát feloldani, de egy idő után a csövek fémjét is megtámadják. A duguláselhárító vegyszerek alkalmazása után nagyon alapos öblítés szükséges, a testi érintkezést kerülni kell.

WC duguláselhárítás – házilag

WC: A második leggyakoribb dugulás a WC eltömődése. Oka lehet a fentebb említett ételmaradékok megakadása a bűzzáró részben, de az is előfordul, hogy fertőtlenítők, illatosítók a műanyag tartójukkal együtt megakadnak. Ok lehet a nem elegendő öblítővíz alkalmazása, és a túlzott WC-papír használat is. A WC duguláselhárításánál házilag csak a WC-pumpa segíthet a kagylót vízzel megtöltve, és a pumpát fel-le mozgatva. Erre a célra semmiképpen sem alkalmas a vécékefe, mert egyenes kialakítása miatt nem fog elérni a toalett U-alakú kanyarulatába.

Kád és zuhanyzó duguláselhárítás – házilag

KÁD ÉS ZUHANYZÓ: A kád vagy zuhanyzótálca viszonylag ritkán szokott eldugulni. Elsőként a lefolyóba akadt hajszálakat kell eltávolítani. Pumpálás és a szódabikarbóna-ecet „duó” lehet eredményes, valamint majdnem forró vízzel és nagy nyomással való mosás a zuhanyrózsát közel tartva a lefolyóhoz. Szétszedése már nem a házilag megoldható feladatok közé tartozik, a duguláselhárító szakemberek csak a szükséges mértékben szedik szét a berendezéseket.

Mosdó duguláselhárítás – házilag

MOSDÓ: A mosdó eldugulásának legfőbb kiváltó okai a hajszálak és kozmetikumok. Sok esetben megoldást jelent a szifon tisztítása, ennek sikertelensége esetén eredményt hozhat a pumpálás, a csőgörény és a granulátumos vegyszer körültekintő alkalmazása úgy, ahogy az a mosogatónál is szerepel. (Forrás: wikipedia)

A dugulások gyakori okai

Ha a szennylé nem folyik le, hanem épp ellenkezőleg: pokolbéli hangokat adva fölfelé tolul a WC-kagylóban, akkor ne legyen kétségünk, dugulást fogtunk ki.

A lakás több pontján is keletkezhet dugulás, melyet általában a lefolyóba, szifonba, WC-csészébe kerülő, oda nem illő tárgy, esetleg zsírlerakódás okoz. A bajt olykor mi is orvosolhatjuk, de előfordulhat, hogy csak szakember tud segíteni. Hogy megelőzzük a tortúrát, legjobb, ha rendeltetésszerűen használjuk a vizesblokkokat. Nem mindenki ilyen előrelátó. Duguláselhárítók találtak már elakadt csirkelábat, befőttes üveget, krumpliszsákot, csontokat, gyereksálat, mobiltelefont és több gombóc töltött káposztát is lefolyóban. Könnyen belátható, hogy durva dugulást házilag nehéz megszüntetni. Mivel a szakember 10–25 ezer forintot is elkérhet, legjobb, ha elővigyázatosak vagyunk.

Több, mint bosszantó hibaforrás és így rendszeres dugulás előidézője lehet, ha rosszul megtervezett és kivitelezett a vizes helyiségek vízelvezetése. Sokszor nem megfelelő a lejtés – ha erre gyanakszunk, kérjünk szakembertől kamerás csatornavizsgálatot. Elsősorban társasházaknál előfordulhat az is, hogy szűkebb csöveket fektetnek le, mint amilyen csúcsidőben képes elvezetni a lakások vízmennyiségét. Ha valóban erről van szó, úgy a baj megszüntetése meglehetősen költséges.

Konyhai duguláselhárítás – házilag

„Legtöbb gondot a mosogatás során a vezetékbe kerülő ételdarabok okozhatják. Az esetek egy részében elégséges, ha meggyőződünk a szifon átjárhatóságáról. Baj forrása lehet az is, ha mosogatás során túl sok mosogatószert használunk, s a sűrű olajszerű anyag az évek során megtapad a csővezeték oldalán és leszűkíti azt. Az elzsírosodás ellen hatásos lehet a forró víz és a „spirálozás”, de a szakember szerint a forgalomban lévő folyékony vagy granulátumos zsíroldókkal óvatosan kell bánni. Ha nem tartjuk be a pontos használati utasítást, akkor ezek a szerek cementszerűen beleköthetnek a lefolyóba, könnyen bontással végződhet az ügy.” (Forrás: NLC)

Az egyik ok, hogy olyan tárgyat sikerült leengedni a szennyvíz-hálózatba, ami méretei miatt dugulást okoz. Ezt valamilyen irányban el kell távolítanunk. Másik a konstrukciós hiba, amikor a csövek átmérője, vagy lejtése túl kicsi, így idővel a lerakódások okoznak dugulást. Ugyanezt okozhatják ételmaradékok, zsíros dolgok, és mosogatószerek okozta reakciók a csövekben.

A mosogató és mosdókagyló dugulása a lefolyóba helyezhető műanyag szűrőkkel megelőzhető. Ha már gond van, először a bűzelzáró szifon átjárhatóságáról győződjünk meg. Amennyiben nem itt van a probléma, akkor azt szereljük vissza, ügyelve a pontos illesztésre a tömítéseknél is. Ezután próbálkozhatunk lefolyótisztító szerrel, melyet beleöntve és kevés meleg vízzel leöblítve általában 6-8 órán át hagyjunk hatni. (Forrás: hvg.hu)

Wc duguláselhárítás, házilag

Eldugult vécé esetén a pumpa az egyik legjobb barát, főleg akkor, ha nagyon makacs a dugulás. Emellett az ecet is segíthet szódabikarbónával párosítva, ez esetben azonban más mennyiségekkel dolgozz, mint a mosdókagyló esetében. Legalább három kisebb zacskó szódabikarbónát szórj a vécébe, majd egy egész palack, szinte forró ecetet önts utána közvetlenül. Az ecet szaga kissé kellemetlen lesz, de hamar elpárolog. A trisó is jó megoldás: egy egész palackkal önts a lefolyóba, és 10-15 perc után önts utána forrásban lévő vizet. Ha mindez nem segít, próbálkozhatsz boltban kapható lefolyótisztítókkal is, a legjobb azonban, ha szerelőt hívsz. (Forrás: Femina)

Nem mindig a legdrágább lefolyótisztító szerek a legjobbak. Soha ne keverjünk több szert, mert azok kémiai reakcióba lépve egymással mérgező gázokat fejleszthetnek. Ha nem szűnik meg a dugulás, próbálkozhatunk még trisóval is. A lefolyótisztító-szerek többnyire erős vegyszerek melyek a csőben levő lerakódások feloldásával igyekeznek újra utat nyitni a víznek.

Ha gyakran van dugulás a szennyvízhálózatban, akkor érdemes rendszeresen „karbantartani” azt, megelőzendő a bajt. Kaphatók enzimes alapú lefolyótisztítók, melyek szintén a zsíros lerakódások feloldásával tisztítanak. Ezek inkább megelőzésre használhatók.

A lefolyótisztító pumpa alkalmazása ilyenkor káros is lehet, mert ha mélyebben van a dugulás akkor nem is tudunk használható vákuumot kelteni vele, és esélyes, hogy a szennyeződést csak ide-oda mozgatjuk vele a csőben. Kis dugulás ecet és élesztő keverékével is megszüntethető, ez ugyanis pezsegve gázt fejleszt, ami átvághatja magát a csőben, de csak tényleg kisebb szakaszon található lerakódáson.

Kád lefolyójának dugulásakor is előbb próbálkozzunk lefolyótisztító-szerrel egy éjszakán át hagyva hatásidőt számára, majd reggel öntsünk rá egy nagy adag forró vizet. A forró víz szintén jól oldja a zsíros lerakódásokat. A zuhanyfej lecsavarásával, erős vízsugárral is megpróbálhatjuk áttörni a szennyeződést. Ekkor fogjuk körbe a lefolyót kezünkkel, így nagyobb lefelé irányuló nyomást tudunk elérni. (folytatás: hvg.hu)

A konyhában és a fürdőszobába éppen úgy előfordulhatnak dugulások, mint a toalett esetében. Egyik helyiségről sem állítható, hogy ott a legbosszantóbb a kellemetlenség, hiszen mindegyik felelős azért, hogy otthonunk kényelmes legyen.

Mégis tény, hogy a WC eldugulása különösen sok idegességet képes okozni, főleg mert többnyire rendkívül kellemetlen szaggal is párosul, ha gond van a rendszerrel. Mielőtt azonban a méregdrága vegyi anyagokért nyúlna, érdemes körülnézni a háztartásban, hiszen számos olyan anyag és praktika akad, amelyek hatékonyan vethetők be a toalett higiéniája érdekében.

A szagmentes toalett titka

Bár a boltok polcain számos illatosító helyet kapott, a legkülönfélébb formában és árkategóriában, de a már duguláselhárítás kapcsán is bizonyított szódabikarbóna vagy ecet e helyiségben képes arra, hogy elűzze a kellemetlen szagokat. Egy ízléses tálkában szódabikarbónát elhelyezve a vécé valamelyik szegletében elejét vehetjük a bűznek. Keverhető akár fürdősóval is, így még intenzívebb és finomabb illat érhető el. A kagylóba öntött ecet egy éjszaka alatt képes arra, hogy onnan is kellemes illat áradjon. Ha a toalett és fürdőszoba egy helyiségben található, javasolt a faszén, amely a fürdő különböző pontjain elhelyezve nemcsak a penészt gátolja meg a nedvesség felszívásával, de a kellemetlen szagokat is eltünteti.

Duguláselhárítás és ragyogó tisztaság

Pezsgőtabletta, ecet, és petróleumzselével bekent vécépumpa a szorosabb záródás érdekében – ezek a leghatékonyabb házilagos szerek annak érdekében, hogy a toalett ne csak makulátlanul tiszta legyen, de egykettőre a dugulások is megszűnjenek. A duguláselhárító szakemberek úgy vélik, hogy többszöri sikertelen próbálkozás esetében érdemes profira bízni a feladatot, megelőzve ezzel a későbbi, akár komolyabb problémákat.

Körültekintő használat

A karbantartás mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a toalett megfelelően ellássa funkcióját, de természetesen mit sem ér az odafigyelés, ha olyan oda nem illő tárgyakat húzunk le benne, amelyek akadályt képezhetnek a víz útjában. Talán felesleges is említeni, hogy a higiéniai termékeket nem célszerű a vécébe dobni, éppen úgy, mint a romlott ételnek vagy a használt olajnak sem ott a helye. A használt macskaalom vagy a vécépapír gurigák különösen veszélyesek, hiszen átjárhatatlanná teszik a csöveket. Figyeljünk hát oda ezekre az apróságokra, hiszen a dugulás is megelőzhető ily módon! (Forrás: amiotthonunk)